Senin, 27 Juni 2016

Kitak susah tidok malam? Nah obat e

    Tidok merupekan hal yang sangat dibutohkan untok setiap manusie sebab tidok dapat buat kite ngilangkan rase capek dan supaye pade saat bangon tidok tu muke langsong fres agik. Tapi pade saat jaman semaken canggeh ni makin banyak orang yang mengalami masalah insomsia atau susah tidok pade saat malam tu jadi die ni begadang tiap malam e padahal Rhoma Irama dah bilang kalok tidok malam-malam tu tak bagos buat kesehatan. Sebenar e tuboh kite ni sangatlah butoh istirahat dengan tidok sesuai kualitas e. Jike kitak ni salah satu orang yang susah tidok pade saat malam hari atau insomnia ha ini Aku bagi tau kitak obat e:



1. Minomlah susu hangat pade malam hari
Dengan kitak minom susu hangat pade saat malam senelom tidok make ini akan berdampak pade kitak tu tidok e nyenyak dan jugak susu tu dapat berfunsgi dalam hal nenangkan pikeran dan jugak bise buat tidok kitak jadi jaoh lebeh baek serte tadak ngorok. Jadi pantaslah ye budak-budak kecik tu mak e buatkan die susu lok sebelom tidok rupe susu yang buat die nyenyak tu ye.

2.Jangan tidok siang
Heeh benar ndak Teguh ni ngelarang aku usah tidok siang mang die siape? Mak Bapak Aku ke ape. Ginik be budak jike kitak ni tidok pade siang tu ibarat e kitak tu dah ngambek jatah tidok kitak ha akibat e pade malam e suletlah kitak tepejam nak tidok. Ibarat e dah jadi kelelawar dah siang tidok malam ha bekeliaran. Isss isss isss tak patot kitakkk nii.

3. Buat kamar kitak senyaman mungken
Tau ndak kitak kalok sebenar e kamar jugak bise buat kite ngerase nyaman dan rileks pade saat nak tidok make mulai dari sekarang buat kamar tu senyaman mungkin seperti sapu lalu pel kamar tu sereng-sereng ganti alas tilam supaye tak bauk lior dan nyenyak pas tidok. Nah contoh kalok kamar kitak berantakan ndak nyamanlah pokok e . Nyenyak ndak kitak tidok? Dan bise jugak dengan care mengator suhu kamar dan lampu kamar tu supaye kitak tidok e nyenyak.
Nah itu die obat e supaye kitak ndak insomnia. Selamat nyobe nyee budaaakkk!!!


0 komentar:

Posting Komentar

http://www.resepkuekeringku.com/2014/11/resep-donat-empuk-ala-dunkin-donut.html http://www.resepkuekeringku.com/2015/03/resep-kue-cubit-coklat-enak-dan-sederhana.html http://www.resepkuekeringku.com/2014/10/resep-donat-kentang-empuk-lembut-dan-enak.html http://www.resepkuekeringku.com/2014/07/resep-es-krim-goreng-coklat-kriuk-mudah-dan-sederhana-dengan-saus-strawberry.html http://www.resepkuekeringku.com/2014/06/resep-kue-es-krim-goreng-enak-dan-mudah.html http://www.resepkuekeringku.com/2014/09/resep-bolu-karamel-panggang-sarang-semut-lembut.html