Kitak mudah leteh? Ha ini die penyebab e - Muhammad Teguh Budianto

Breaking

"Berbagi pengalaman melalui tulisan"

Minggu, 26 Juni 2016

Kitak mudah leteh? Ha ini die penyebab e

    Dalam melakukan aktipitas-aktipitas sehari –hari e baek aktipitas yang tergolong kecik ataupon besak pastilah menguras tenage kite. Dengan kite ngelakukan aktipitas inilah kadang kale tuboh kite ni leteh. Betol ndak? Tapi kadang ade sebagian orang tu yang sangat mudah leteh belom ape ape dah leteh dah badan tu ape agek budak-budak jaman sekarang ni disuroh mak pegi kewarong beli belacan padahal warong tu limak kilan dari rumah muke langsong merengot bilang leteh ape,  ha temasok kitak lah ni yang bace (haha tadak bah gurau jak pek usah marah). Ha sekarang ni Aku nak bagi informasi yang mane mungken kitak mudah leteh ni disebabkan oleh hal-hal ini ni. Penasaran? Ha bacelah sampai abes:

1.  Sikit minom aek puteh
Tau ndak kitak kalok sikit minom aek tu dapat buat kitak tu mudah leteh seperti kate kawan Aku satu na yang bername DR. Amy Goodson dari Texas Health Ben Hogan Sports Medicine , yang ngatekan bahwe 2% dehidrasi atau kekurangan caeran tubuh dapat memicu kelelahan. Dehidrasi  ni bise nyebabkan penuronan pade volume darah pebile hal ini ni tejadi make jantung kita bekerja menjadi lebih keras untok bise ngompe akibat e kurangnye kecepatan oksigen dan nutrisi untok dapat sampai di otot dan jugak organ-organ laennye.Ha inilah akibat jike kurang minom yaitu dehidrasi jike dehidrasi make mudah letehlah kitak tu. Yok mulai dari sekarang minom sebanyak 12 gelas aek puteh sehari biar tadak dehidrasi. 

2. Tadak sarapan
Jike kitak ni tadak sarapan make kitak tu sangat mudah leteh sebab sebagaimane yang kite tau kalok makanan tu merupekan bahan bakar untok organ-organ tuboh kite ni bekerje. Sebagai contoh e pade saat kitak tidok tuboh kitak pon kerje macam mompe darah dan jugak die mengalerkan oksigen. Ha make dari itulah mulai sekarag ni jangan lupak sarapan ye budaaakkkk.

3. Kurangnye zat besi
Kekurangan zat yang bername zat besi ternyate bise buat badan kite ni mudah leteh dan juge konsentrasi menuron. Kekurangan zat besi jugak bise ngakebatkan kurangnya akan suplaian-suplaian oksigen yang mane berakebat lemahnye otot-otot kite. Kekurangan zat besi ni jugak dapat memicu penyaket anemia atau kekurangan sel darah merah. Ha sekarang kitak usah pambar agek sebab Aku tau care ngatasi kurangan zat besi ni yakni dengan care sering-sering makan  daging sapi kalok daging mahal ha cukoplah makan kacang merah kalok taka de kacang merah ha makan telok ayam kalok tak ade ayam yang betelok dapatlah makan sayok. Ha mudahkan? Yok dari sekarang makan-makanan yang kaye akan zat besi supaye tadak mudah leteh.


Semoge bermanfaat budaaak!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar