Bulan puase nafsu makan pon harus kitak peratikan. Ngape pulak? - Muhammad Teguh Budianto

Breaking

"Berbagi pengalaman melalui tulisan"

Sabtu, 25 Juni 2016

Bulan puase nafsu makan pon harus kitak peratikan. Ngape pulak?

    Jike ade yang betanyak apekah nafsu makan di bulan puase ni sangat penting bukannye kite emang tak boleh nafsu pade makanan? Ha ini biar Aku luruskan jadi nafsu makan baek dibulan puase ataupun tadak bulan puase nafsu makan tu sangatlah penteng sebab makanan yang kite makan tu lah sebagai sumber energi untuk bantuk kerjaan ataupun aktivitas-aktivitas kite sehari-hari e. Ha cobe lah ye Kau tadak makan sahor apakah kau seharian tu tadak melilet perot Kau karne kosong mane die bebunyi teros agik, lalu badan Kau lemas tak bedaye melempai jak badan tu. Kadang e ade kale e kite ni tadak nafsu makan baek disebabkan dari kecik mang tak ade nafsu makan, mood yang sedang berantakan, galau tak tentu rudu, makanan yang nak dimakan dah basic ataupun pas nak makan dah ade nafsu makan tapi pas bukak tudong saji makanan e tak ade ha camane tu ape tak peneng palak mane perot dah melilet dan darah pon naek.

    Jadi, nafsu makan tu penteng ape agik macam sekarang ni kitak puase make e pas sahor tu banyak-banyak mang makan kalau perlu sebaskom biar kitak tak lapar pas seharian tu puase tapi jangan gak kemarokan ye budaakk. He kitak tau yak kalau sebenar e negeri yang kite cinte ni kaye akan rempah-rempah e dan tau dak kitak kalau ade jenis rempah tu kalau kite makan make nafsu makan kite betambah, ha maok tau yak kitak ni yang sikit nafsu makan e biar nafsu makan tu betambah biar berisik sikit badan tu.  Ini die rempah-rempah yang dapat buat nafsu makan kital betambah:

1. Jahe
Siape si yang tak kenal ngan Jahe yang mane jike kite seduh dengan aek panas pade saat cuace sejuk dapat membuat perot kite ni berase angat dan jugak santai. Tapi sebenar e jahe jugak dapat membuat nafsu makan kitak bertambah kate dokter la ye. Jahe dapat kitak olah jadi wedang atau pon dapat kitak masukan dalam bahan makanan kitak (ha ini bagi yang bise masak ye sebab kalau kitak tak pandai masak make percume yang ade perot kitak yang mencret nantik hahaha)



2. Cabek rawet
Cabek rawer pasti e kitak tau rempah yang satu ni ape agek jike dulok kecik e kitak nakal make seringlah tu kenak cabek mulot e barulah te ampon-ampon tenanges nanges. Cabek sangatlah identik dengan rase pedas dan jugak dapat menambah nafsu makan kitak sebab cabek dapat menjadi stimulator. Make e kalau biase kitak makan yang ade cabek e pastilah ngenyan dan maok nambah teros. Betol yak?



3. Ketumbar
Ketumbar? He eh ngape pulak bende satu ni dapat buat kite jadi nafsu makan? Ha ini kitak ni tadak tau jadi ketumbar tu dapat menghentikan semue gas yang mane sebenar e tadak di perlukan oleh tubuh kite dan jugak ketumbar ni mampu  meningkatkan sekresi pade asam lambung yang mane dapat membuat kitak tu merasakan rase kelaparan yang cepat . Ketumbar ni dapat kitak olah seperti dengan kitak masokan dalam olahan makanan kitak tu ataupun kitak buat jus daon ketumbar. Ha sedap ndak tu?


4. Bawang puteh
Ha tau ndak kitak kalok sebenar e Bawang putih tu dapat ngebantuk organ-organ ditubuh kite dalam hal proses pencernaan yang jaoh lebih cepat sehingga dapat ngeebersihkan perot dan yang terpenteng dapat menambah nafsu makan kite. Kitak dapat ngolah bawang puteh ni dengan care merebos duak kepal bawang puteh dalam aek yang dicampur dengan caeran yang mengandung ekstrak rase lemon, lalu kitak minomlah tu dengan rutin sebanyak duak kali dalam jangke waktu sehari.


   Ha itulah rempah yang dapat bantuk kitak supaye tetap nafsu makan dalam bulan puase ni supaye taahan puase seharian jangan pas adzan lohor kitak dah merengek kelaparan malu ngan umor dah tue dah bekumes bejenggot dah. Dah la ye semoge bermanfaat yak la. Byee


2 komentar: